Türkiye'nin ilk seramik fabrikasının temelleri dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından atıldı.
Kale Grubu, aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin ve bölge halkının iştirakleri ile Türkiye’nin ilk halka açık şirketi olarak kuruldu. Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan İbrahim Bodur’un, fabrikayı kurarken hedefinde, o yıllarda ülkemizde üretimi yapılamayan yer ve duvar karosu ile izolatör üretimine başlamak ve ülkemizin dış ülkelerden yaptığı ithalatı azaltmak vardı.
750 bin liralık bir sermaye ve 750 ortakla kurulan ve ilk yerli fayans üretimini gerçekleştiren Çanakkale Seramik Fabrikaları ile Türkiye’de seramik sektörünün temelleri atıldı.
Çanakkale Seramik, elektrik enerjisinin üretildiği yerlerden ekonomik ve verimli bir şekilde taşınması için Türkiye'de ilk kez alçak ve yüksek gerilim izolatörlerini üretti.
Dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in talebiyle üretimine başlanan izolatörler, 1960’larda ışıksız olan binlerce köye ilk kez elektriğin ulaştırılmasını sağlayarak Kale’nin ve Türkiye’nin tarihine geçti.
Kuru üzüm, incir ve tütün gibi zirai ürünler dışında Türkiye’nin ilk sınai ürününün ihracatı gerçekleştiren Kale Grubu, Türkiye’ye sanayi ürünlerinden döviz kazandıran ilk ihracatçı sanayiler arasında yer almayı başardı.
Çanakkale Seramik, ilk uluslararası ortaklığını İngiliz Dunlop firmasıyla gerçekleştirerek Bandırma'da Kalefleks'i kurdu. Böylece, ülkemizin ilk PCV esaslı yer döşemesi "marley" üretildi.
Kale Grubu’nun Kurucusu İbrahim Bodur, sektörde nitelikli çalışan konusundaki açığın farkına vararak, çevresindeki başarılı öğrencileri, sanat enstitüsü mezunlarını Çekoslovakya’ya göndererek seramik konusunda eğitim almalarını sağladı. Fabrikadaki işçilere seramik teknolojisini öğretmek için ise Çekoslovakya’dan teknologlar getirildi. Çanakkale Seramik, o yıllarda adeta sektörün seramik üniversitesi haline geldi.
Seramik üretiminde kullanılan kalıpların üretimini gerçekleştirmek için kurulan Kale Kalıp ile Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu hassas kalıpları üretmeye başladı. Aynı yıl, alçak gerilim elektrik tesisat malzemelerinin üretimi için kurulan Kaleporselen, uluslararası standartlarda elektrik malzemesi üretimine başladı.
Kale Grubu’nun satışta özellikli ve hizmet gerektiren ürünlerini pazarlamak üzere Kale Dekor kuruldu. Kale Grubu böylece, inşaat sektöründe nihai tüketiciye entegre çözümler sunan ilk şirket olma yolunda adım attı.
Çanakkale Seramik, kuruluşunun 15. yılında Türkiye’nin ilk yer karosunu ve granit seramiğini üretti. İbrahim Bodur’un soyadını Kale gibi sağlam kavramıyla birleştirerek kurduğu Kalebodur, Türkiye’de adını ürüne veren ilk kuruluş oldu.
Fayans ve seramik malzemelerinin yapıştırıcılarının üretilmesi için kurulan Kalekim, ürettiği ürünlerle Türkiye’de ürüne adını veren bir diğer marka haline geldi. Gün geçtikçe büyüyen Kale Grubu, aynı yıl, Kale Holding’i kurarak kurumsallaşmanın ilk adımını attı.
Kale Grubu'nun artan üretimiyle birlikte ortaya çıkan lojistik hizmet ihtiyacını karşılamak amacıyla Kale Nakliyat kuruldu. İbrahim Bodur, her zaman olduğu gibi "önce insan" diyerek, Çanakkale'de hizmet veren binlerce kamyon sahibini bir araya getirerek nakliyecilik mesleğinin düzenli bir gelir kaynağı olmasını sağladı.
Kale, bir üretim hattı maliyetine denk gelecek büyüklükte kurduğu Ar-Ge merkeziyle sadece sektörün değil Türk sanayisinin de ilkine imza attı. Bünyesinde çalışan 17 mühendisle sektörde pek çok ürünün ilk kez tasarlandığı bu merkez, seramik sanayinin temellerine güç kattı.
Kale Grubu kurucusu İbrahim Bodur, henüz 24 yaşındayken kurulması için büyük çaba gösterdiği İstanbul Sanayi Odası’nın Meclis Başkanlığına seçildi. 1992 yılına kadar yürüttüğü görevi ile İSO’nın en uzun görev yapan Meclis Başkanı oldu.
Sanayiyi işgücünün ayağına götüren Kale Grubu, ilk fabrikasına ev sahipliği yaptığı Çan’da kadınların ekonomik özgürlüğünün simgesi oldu. O güne kadar tarlada çalışan Çanlı kadınlar, fabrikayla birlikte düzenli bir işin ve maaşın sahibi, evinin geçiminin de ortağı oldu.
1970’li yılların sonuna gelindiğinde, Kale Grubu köklerinde var olan girişimcilik mayasıyla yeni bir sektöre adım attı. Kaleterasit'in ülkemizde bir ilke imza atarak ürettiği dış cephe sıvalarına yönelik teneke kutu ve ambalaj ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Kalemetal'in üretim süreçlerindeki entegre bakış açısının bir diğer örneği oldu.
Ürünlerin tek bir kanaldan pazarlanması için Kale Pazarlama kurulu. Kale Pazarlama, üretici firmalardan satış görevini devralırken aynı zamanda Kale Grubu Şirketlerinin geleneksel hizmet anlayışını da prensip edinerek satışı yapılan ürünün tüketiciye yerinde teslim edilmesi uygulamasının öncüsü oldu.
Kuruluşundan henüz üç-dört yıl sonra, sanayi ürünlerinden döviz kazandıran “ilk” ihracatçı sanayiciler arasında yer almayı başaran Kale Grubu, yıllar içinde ürün ihracatını artırdı. 1984 yılına gelindiğinde ihracat miktarının 300 bin metrekareye ulaşmasıyla, Kale Grubu bünyesindeki kuruluşların ihracat faaliyetlerinin bir çatı altında toplanarak daha etkin ve verimli biçimde yürütülmesi amacıyla Kale Eksport Dış Tic. A.Ş. kuruldu.
Fayans üretimi için frit ihtiyacını karşılamak amacıyla Kalefrit'in; elektrik malzemeleri pazarlama amacıyla Kale Elektroteknik ve Morgan International firmasına ortaklık yoluyla Kale Morgan'ın kurulması ile Kale Grubu büyümeye devam etti. Aynı yıl, Kale Kalıp uluslararası bir konsorsiyum olan “Maverick” projesine alt yapımcı ilk Türk şirketi olarak girerek savunma ve havacılık sektörüne adım attı.
Kale Grubu’nun merkezi, Karaköy’deki ilk adresinden İstanbul Levent’teki Kaleseramik Binası’na taşınarak faaliyete başladı. Yüksek Mimar Nişan Yaubyan tarafından yapılan bina, inşa edildiği dönemde, bugün iş merkezlerinin bulunduğu Levent bölgesinin en yüksek binalarından biriydi.
Kale Kalıp, savunma sanayi çalışmalarını savunma ve havacılık bölümü çatısı altında birleştirdi. Sektöre Stinger füze parçaları üretimiyle giren Kale Grubu, yaptığı yatırımlarla savunma ve havacılık sektörünü ana faaliyet alanlarından biri haline getirdi.
Kale Porselen, kesintisiz ve daha verimli elektrik kullanımı hedefiyle Siemens ile ortaklık gerçekleştirdi. Aynı yıl Kale Grubu'nun inşaat ve taahhüt işlerini gerçekleştirmek üzere Kale Teknik ve Grubun hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için Kale Maden kuruldu.
İbrahim Bodur’un ve Kale Grubu şirketlerinin topluma yaptığı katkıları devamlı ve düzenli hale getirmek amacıyla Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) kuruldu.
Kale Grubu, Kalevit’i kurarak seramik sağlık gereçleri alanında dünyanın en gelişmiş teknolojisi ile üretim yapmaya başladı. Çanakkale'nin Semedeli Köyü'nde kurulan Kalevit, Anadolu köylerinin sanayileşmesinin ve Kale Grubu’nun Anadolu’nun kalkınmasına verdiği desteğinin bir diğer örneği oldu.
Türkiye'de doğalgazın 1990'lı yıllardan itibaren yaygınlaşmasıyla birlikte Kale Kalıp doğalgaz sayacı üretimine başladı. Böylece, 1960'lı yıllarda ürettiği izolatörlerle köylere elektrik götüren Kale Grubu, 1990'lı yıllara gelindiğinde evlere doğalgaz götürmeye başladı.
İpek Yolu’nun izinde…
Kale Grubu, kuruluşunun 40. yılında Türkiye’nin tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran “İpek Yolu’nda Son Kervan” projesine sponsor oldu. Proje kapsamında, dört seyyahın 12 bin kilometrelik İpek Yolu rotası üzerinde deve sırtında seyahat ederek oluşturduğu video ve fotoğraf dökümünü bir araya getirdiği kitap, Kaleseramik Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Ekip, Kale’nin 40. kuruluş yıldönümünde Çan’da bir sergi açtı.
Kalevit, Avrupa'nın en büyük yapı malzemesi üreticisi İspanyol Roca Grubu ile ortaklığa imza atarak RocaKale markasıyla üretim yapmaya başladı.
Türkiye'nin ilk sınai robotunu üreten Altınay şirketi ile birlikte robotik otomasyon alanına giren Kale Grubu yeni ortaklığıyla robotik tasarım ve imalat konusunda Türkiye’nin tek şirketi konumuna geldi. Aynı yıl, Elektrik sektöründe dünyanın en değerli şirketlerinden General Electric ile ortaklığa giden Kale Grubu, elektrik sektöründeki ürünlerinin satışını üstlenmesi için Kale Power Controls’u kurdu.
Türkiye'nin sanayi devlerinden birinin temelini atan ve Türkiye’nin kalkınmasına yarım asır boyunca önemli katkılar sağlamış İbrahim Bodur, kuruluş yıldönümü kutlamalarında bayrağı kardeşi Süleyman Bodur, kızı Zeynep Bodur Okyay ve damadı Osman Okyay’a devretti.
İş ortakları Dow Chemical ve Mardav A.Ş. ile birlikte binalarda ısı yalıtımının zorunlu hale gelmesiyle Blue’Safe Mavi Kale markasıyla ısı yalıtım sektörüne giren Kalekim, 1968’de kurulan ve Kale’nin sıva ve boya sektöründeki lider kuruluşlarından Kaleterasit ile birleşme kararı aldı.
Kale Kalıp, dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesi olan Müşterek Taarruz Uçağı F-35’in sistem tasarım ve geliştirme fazında alt yapımcısı oldu.
Kale Grubu tarafından 2002 yılında üretilen ve dünyanın en ince seramiği olma özelliğini taşıyan Kalesinterflex fabrikası Çan'da kuruldu. Ar-Ge'ye verilen önemin sonucu olarak ortaya çıkan Kalesinterflex ile seramiğin kullanım sınırları genişledi.
Savunma ve havacılık alanında özel sektör lideri Kale Kalıp ile Boeing arasında yapılan işbirliği anlaşmasıyla Kale Kalıp 800 değişik parçadan oluşan bir paketle Boeing’e gövde ve kanat parçası üretmeye başladı. Aynı yıl, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Mini İnsansız Hava Aracı Projesi’ne imza atan Kale Kalıp, Baykar Makine ortaklığında Kale-Baykar İnsansız Hava Aracı Teknolojileri çatısı altında üretim yapmaya başladı.
Kuruluşundan itibaren üç kuşağın bir arada çalıştığı Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Kale Grubu 50 yılı geride bıraktı. Yapılan törende İbrahim Bodur’un bayrağı kızı Zeynep Bodur Okyay’a devretmesiyle Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığını Zeynep Bodur Okyay üstlendi.
Kale Grubu’nun önemli projelere imza atan şirketlerinden Kale Kalıp bünyesinde yer alan havacılık bölümü, Kale Havacılık şirketi çatısı altında toplandı. Aynı yıl, Kale Havacılık ve Lockheed Martin dünyanın en büyük savunma sanayi projesi olan F-35 uçaklarının gövde ve kanat parçalarının üretimi konusunda anlaşma imzaladı.
Kale Kalıp ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ortaklığıyla, dünyada kullanılan piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerine sahip olan Milli Piyade Tüfeği’nin üretilmesi için adım atıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknik istekleri doğrultusunda tamamen yerli olan ve hiçbir ülkeden teknoloji transferi yapılmadan üretilen Milli Piyade Tüfeği'nin üretimi ile Kale Grubu Türk savunma sanayinde bir ilke imza attı.
Kale, JSF projesi kapsamında üretilen F-35 uçağının F-135 adı verilen motorunun parçalarını üretmek için, dünyanın önde gelen havacılık şirketlerinden Pratt & Whitney ile işbirliği yaptı.
Kale Grubu, yapı sektöründeki tecrübesini gayrimenkul sektörüne aktarma yolunda ilk adımını attı ve Bodur Gayrimenkul Geliştirme şirketini kurdu. Aynı yıl, Kale Havacılık kaliteli üretim ve faaliyetlerinden dolayı Boeing'in '2012 Performans Mükemmeliyet Ödülü'nü alarak, bu ödüle layık görülen ilk Türk şirketi oldu.
Bodur Gayrimenkul Geliştirme Şirketi’nin ilk projesi olan Daire Kartal; Kale Grubu’nun yapı sektöründeki tecrübesinin bir yansıması oldu. Mimarisi, tasarımı ve konumuyla dikkat çeke Daire Kartal, Kale Grubu’nun 60. yılında hayata geçti.
2013 yılında savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren şirketlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütmek üzere İstanbul'da kurulan Kale Ar-Ge'nin yanı sıra, yapı grubunun tüm Ar-Ge faaliyetlerini bir çatı altında toplayan Kale Ar-Ge Merkezi de Çanakkale'de açıldı.
Yüzde 51 Kale Grubu-yüzde 49 Pratt & Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt & Whitney'in İzmir’de bulunan fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı törenle açıldı.
Çanakkale topraklarında doğup küresel bir sanayi topluluğu olma yolunda ilerleyen Kale Grubu, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünde, savaşta kaybedilen kahramanların anılarını yaşatmak ve Çanakkale ruhunu yeni nesillere aktarabilmek için Çanakkale’nin Evlatları interaktif dijital belgeselini hayata geçirdi.
Türkiye’de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncülerinden, Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur 2016 yılında aramızdan ayrıldı.
Dünyanın saygın markalarından İngiliz Rolls-Royce ile iş birliğine imza atıldı.
%51 Kale - %49 Rolls-Royce ortaklığıyla TAEC şirketi kuruldu.
Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur’un anısını ve değerlerini yaşatmak amacıyla İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı hayata geçirildi.
Yaşadığı topluma ve çevreye karşı sorumlu hisseden ve daha iyi bir dünya için harekete geçme cesareti gösteren sosyal girişimcilere destek olmak ve onların yarattığı pozitif etkiyi çoğaltmayı ilke edindik.
Türkiye’deki 7’inci Kalekim fabrikası Balıkesir’de açıldı.
Kalekim imzasıyla yaşam alanlarına renk katan Bi’Boya markası, sektördeki yerini aldı.
Teknolojik yeniliklerle bugünün ötesine geçebilmek için yapı grubunda kapsamlı bir dijital dönüşüm süreci başlatıldı.
Yaklaşık 15 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen program kapsamında hem iç hem de dış kullanıcılarımıza kusursuz bir deneyim yaşatmak, süreç verimliliğini artırmak, tedarik zinciri dönüşümüne katkıda bulunmak, satış kanallarımızı geliştirmek gibi 360 derece hedefler belirlendi.
Grubumuzun Karaköy’de yer alan ilk genel merkezinde Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin açılışı yapıldı. Sanat ve tasarım alanındaki öğrenci, yeni mezun ve profesyonellere ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturan; bilginin paylaşıldığı ve özgür düşüncenin filizlendiği merkezle kültür ve sanat toplumla bir araya geldi.
Yapı malzemeleri sektörünün lideri Kaleseramik; çevreci ve sürdürülebilir ürünleri ile seramik sektöründe ilklere imza atmaya devam etti.
Ürettiği malzemelerin çevresel etkilerini detaylı olarak ortaya koyan ve dünyaca kabul gören Çevresel Ürün Deklarasyonu'nu (Enviromental Product Declaration- EPD) Türkiye'de alan ilk firma olan Kaleseramik, bu kez de duvar karosu ürün gruplarında Sağlık Ürün Deklarasyonu’nu (HPD) alan ilk firma olmayı başardı.
Sürdürülebilir pozitif etki yaratmak, insana, topluma ve dünyaya değer katmak için “İyi Bak Dünyana” hareketi başlatıldı. Tüm sürdürülebilirlik çalışmalarımız bu hareket altında toplandı.
Tecrübesi ve ustalığıyla yapı kimyasallarına adını veren Kalekim, Borsa İstanbul’da halka açıldı.
Büyük hedeflere güçlü ortaklıklarla ulaşmayı amaçlayan Kalekim ile sürdürülebilir büyüme yolunda önemli bir adım atıldı.
Dünya havacılık sektöründe istikrarlı performans gösteren Kale Havacılık, Boeing tarafından başarılı tedarikçilere verilen “Premier Bidder” programında yer aldı.
Kale Pratt & Whitney, Raytheon Technologies tarafından Platin Tedarikçi Ödülü'ne layık görüldü.
Kalite, Teslimat, Risk Yönetimi ve Müşteri Memnuniyeti konularında olağanüstü performans gösteren Kale Pratt & Whitney, tedarikçi havuzunda bu ödülü kazanan ilk 4 şirket arasına girdi.
Kale Arge uzmanlığıyla geliştirilen Türkiye’nin ilk Turbojet motoru KTJ-3200 seri üretime başladı.